7 tipů, jak přírodně obnovit střevní mikroflóru

Střevní mikrobiom hraje v celkovém zdraví lidského organismu poměrně důležitou roli. Nežádoucí bakterie ve střevech totiž mohou napáchat mnoho škod, včetně vyvolání nejrůznějších chorob. Co vše zdravá střeva potřebují? Na to se podíváme níže.

Kdo někdy vyzkoušel, jaká dokáže být dieta při střevních potížích, ten ví, že není o co stát. Jídla bez chuti a bez kapky tuku totiž chutnají jen opravdu velmi omezenému okruhu jedinců. Aby se situace neopakovala, je důležitá obnova střevní mikroflóry (a to i po užívání antibiotik, protože nedovedou rozlišit, které bakterie jsou pro člověka špatné a které zase žádoucí). 

Jelikož víme, že nejde o něco, co byste zvládli za pět minut, a také to, že na začátku všechno vypadá dost nepřehledně, podíváme se, jak uzdravit střeva krok za krokem.

Probiotika a synbiotika

7 tipů, jak přírodně obnovit střevní mikroflóru

V první řadě potřebujete zapracovat na užívání probiotik a synbiotik, protože potřebujete docílit toho, že ve vašem střevě bude dostatek přátelských kolonií mikroorganismů, které se budou dále množit.

V tomto ohledu vám mohou být nápomocné kvalitní probiotické/synbiotické doplňky stravy, které mají vysoký obsah CFU a obsahují široké spektrum kmenů, které se přirozeně nachází v lidských střevech. Asi nemusíme dodávat, že tyto doplňky by se měly užívat pravidelně a mikroorganismy byste měli podpořit v jejich aktivitě zdravějším životním stylem. (O tom ale níže.)

Pestrý jídelníček

Pokud zrovna držíte v ruce sušenku nebo slaný bramborový lupínek, tak ho zase hezky vraťte na místo. Místo toho do svého každodenního jídelníčku přizvěte dostatečné množství čerstvého ovoce a zeleniny. Prospějí vám i luštěniny (které necháte před vařením namočit, takže by neměly způsobovat takové problémy s nadýmáním), celozrnné výrobky a další potraviny a nápoje, které jsou součástí zdravého životního stylu.

7 tipů, jak přírodně obnovit střevní mikroflóru

Rostlinná strava

I když je maso s živočišnými výrobky důležité, nemělo by jít o základní pilíř vašeho každodenního jídelníčku. Proč? Protože střevní mikroflóra potřebuje ke svému prospívání spíš rostlinnou stravu.

S největší pravděpodobností hraje největší roli skutečnost, že ovoce, zelenina a další rostlinné druhy potravy obsahují větší množství vlákniny, která je klíčová pro normální stav našeho trávení.

STOP alkoholu

Střevní mikroflóře nedělá ani trochu dobře popíjení alkoholických nápojů. (Které ale nedělají dobře ani dalším oblastem lidského zdraví, takže by nemělo být tak těžké si jejich absenci v životosprávě nějak zdůvodnit.) Samozřejmě, neznamená to, že si už nikdy nemůžete dát slavnostní přípitek nebo že si nemůžete dát jednou za pět let nějaký zajímavý koktejl. Obecně se ale doporučuje snížit příjem alkoholu na minimum.

7 tipů, jak přírodně obnovit střevní mikroflóru

Pohybová aktivita

I když to spolu na první pohled možná nesouvisí, pro vaše trávení a pro prospívání přátelských mikroorganismů je hodně důležitý i pravidelný pohyb. To potvrzují i nejrůznější výzkumy, v průběhu kterých se zjistilo, že sportovci mohou mít ve svém střevě větší množství přátelských mikroorganismů. Neznamená to, že musíte začít dělat nějaký vrcholový sport, cvičení několikrát do týdne vám ale určitě neuškodí.

Spánek

Zdraví střev trpí i ve chvíli, kdy nemáte dostatek spánku. Kromě toho, že přes den sníte hromadu nezdravých potravin (ze kterých se organismus snaží doplnit energii), nezapomínejte na to, že nedostatek spánku ovlivňuje i hormony a mnoho dalších procesů, z nichž některé souvisí právě s trávením. Vzhledem k tomu, že se zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, obezity a dalších nežádoucích jevů, je na vás, abyste každou noc odpočívali alespoň 7-9 hodin.

Stres

V neposlední řadě nesmíme zapomínat na stres, který taktéž může negativně ovlivnit složení a kvalitu vaší střevní mikroflóry. Pokud to tedy alespoň trochu jde, snažte se snížit stresovou zátěž na přijatelné minimum. Nápomocná může být jóga, psaní deníku, poslech oblíbené hudby, sport a podobně.

Nyní už víte, čím vším můžete doplnit dlouhodobé užívání probiotických doplňků stravy. Mělo by být tedy poměrně snadné dostat vaše trávení znovu do formy.

Zdroje informací

https://www.wikiskripta.eu/w/Probiotika,_prebiotika,_synbiotika – Probiotika, prebiotika a synbiotika (česky)

https://www.healthline.com/nutrition/8-things-that-harm-gut-bacteria – 8 věcí, které poškozují naše trávení (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria – 9 způsobů, jak podpořit stav střevní mikroflóry (anglicky)