Acidofilní mléko: 3 důvody, proč ho zkusit místo kefíru

Kefírové mléko zná skoro každý, ale acidofilní mléko? Vzhledem k tomu, že tyto dva produkty vypadají na první pohled podobně, mnozí lidé si je pravidelně pletou. Jaké má acidofilní mléko účinky? A čím nahradit podmáslí například při pečení?

Mnoho lidí se každodenně nezajímá o to, proč pít acidofilní mléko. To je trochu škoda, protože má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví. Někteří lidé ho dokonce používají k přírodnímu obnovení střevní mikroflóry.

Zároveň mnoho z nás neví, co přesně nám může jeho pití nabídnout. Má acidofilní mléko pozitivní účinky na hubnutí? A může díky probiotikům podpořit imunitní systém?

Pokud chcete mít v těchto záležitostech trochu více jasno, pak budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení následujících několika odstavců.

Rozdíl mezi kefírem a acidofilním mlékem

Acidofilní mléko: 3 důvody, proč ho zkusit místo kefíru

Začneme tím, že si povíme, jaký je rozdíl mezi kefírem a acidofilním mlékem, takže si tyto dva výrobky přestanete plést. Kefír obsahuje mléčné bakterie a kvasinky, kvůli tomu je jeho chuť citelněji nahořklá a štiplavá. Během kvašení v kefíru vzniká malé množství alkoholu. Ve srovnání s ním acidofilní mléko obsahuje bakterie Lactobacillus acidophilus, které ovlivňují pH výrobku, takže je jeho chuť výrazně kyselá. Jak tedy vidíte, za nakyslostí obou zakysaných mléčných produktů může něco jiného.

Tip: Přečtěte si, jak vyzrát na čepy na mandlích

3 benefity acidofilního mléka

1. Probiotika

Acidofilní mléko patří k zakysaným mléčným výrobkům, z toho důvodu vám může nabídnout přirozené doplnění probiotik, která jsou důležitá pro podporu normálního trávení a stavu střevní mikroflóry.

2. Šetrné k trávení

Některým lidem nedělá konzumace mléčných výrobků dobře, proto se jim raději ze své vůle vyhýbají. Vzhledem k tomu, že acidofilní mléko je z obohaceného kravského mléka, může být pro některé snáze stravitelné. Je ale jasné, že je vhodné to nejprve vyzkoušet. (V malém množství a ideálně v době, kdy nemusíte nikam chodit. Pro jistotu.)

3. Podpora hubnutí

Mezi další vítané benefity acidofilního mléka patří podpora hubnutí. Kromě toho, že acidofilní mléko podporuje normální stav střevní mikroflóry, dovede snadno nahradit svačinu nebo snížit kalorický příjem během snídaně.

Náhrada podmáslí při pečení

Pokud potřebujete specifickou chuť při pečení nějakého dezertu, doporučíme vám vyzkoušet jednoduchý trik. Do mléka přidejte jednu lžíci octa nebo citronové šťávy a je to.

Tip: Jak vyřešit nedostatek energie?

Acidofilní mléko: 3 důvody, proč ho zkusit místo kefíru

Další způsoby, jak užívat probiotika

I když je acidofilní mléko nepochybně zdravé a může vhodným způsobem podpořit zdravou životosprávu, ve srovnání s kefírem neobsahuje tolik probiotik, která jsou důležitá pro normální trávení. Z toho důvodu je vhodné se informovat o dalších možných způsobech, jak je můžete snadno doplnit a vytěžit z jejich užívání maximum.

Skvělým tipem jsou probiotické doplňky stravy s obsahem prebiotik (typicky inulinu), které obsahují co nejširší počet probiotických kmenů a velké množství životaschopných mikroorganismů v jedné kapsli.

Aby probiotika mohla dále prospívat, budou od vás vyžadovat:

  • Co nejpestřejší stravu (s větším důrazem na tu rostlinnou)
  • Nikotinovou abstinenci
  • Omezení alkoholu
  • Redukci stresu
  • Dostatek spánku
  • Pravidelný pohyb

Vzhledem k tomu, že to, jak se ke svému tělu chováte, má na stav střevní mikroflóry nezanedbatelný vliv, byla by velká škoda, kdybyste si probiotika dopřávali ve velkém, ale jinak jste jim nenabídli vhodné podmínky k množení a přežití. Proto se snažte výše uvedené tipy nezanedbávat.

Máte raději kefír nebo acidofilní mléko?