Lymfodrenáž: Jaké má účinky a lze ji dělat i doma?

Lymfa je tekutina, která se stará o odvádění odpadních látek z těla. Ne vždy je ale proudění lymfy takové, jaké bychom ho potřebovali, z toho důvodu ho mnozí podporují lymfodrenáží. Jaké má lymfodrenáž účinky? A můžete si ji dopřát i v pohodlí svého domova? Na to vše se podíváme níže.

Pokud jste někdy pokukovali po službách masážních a zkrášlujících studií, pravděpodobně jste narazili na nabídku lymfodrenáže. Tak nějak tušíte, že jde o proceduru, jejímž cílem je rozproudění lymfy, málokdo si ale dokáže přesně představit, jaké další má tato procedura benefity.

Kromě jiného, lymfodrenáž se prezentuje jako něco, k čemu potřebujete drahé přístroje. Ve skutečnosti ji však zvládnete dělat i rukama, nebo pomůckami, které máte běžně dostupné doma.

Chcete vědět víc? V tom případě pokračujte ve čtení.

Benefity lymfodrenáže

Lymfodrenáž: Jaké má účinky a lze ji dělat i doma?

Jak už bylo řečeno, lymfodrenáž je masáž, která vhodným typem pohybu stimuluje lepší průtok lymfy tělem. Lymfa je důležitá proto, že s sebou odvádí odpadní látky a toxiny. V některých případech se může lymfa hromadit na jednom místě i kvůli nějakému zdravotnímu problému. (Například při lymfedému.) Ve své podstatě jde tedy o typ zdravotní masáže.

Lymfodrenáž vám může také nabídnout:

  • Podporu imunitního systému
  • Lepší vzhled pokožky
  • Podporu při hojení/léčbě

Co se týče posledního bodu, lymfatická masáž může být vhodná pro lidi s popáleninami, s úrazy a traumaty lymfatického systému a podobně. Před první návštěvou studia byste se ale měli nejdřív informovat u svého ošetřujícího lékaře.

Lymfatická masáž doma

Lymfodrenáž: Jaké má účinky a lze ji dělat i doma?

Jak už bylo řečeno, lymfatickou masáž si můžete (po osvojení správné techniky) provádět i doma.

Co se týče pravidel lymfodrenáže, dodržujte:

  • Jemný pohyb na kůži, který není tak silný, abyste při doteku cítili svaly pod ní
  • Uvolnění rukou
  • Zákaz masáží míst s otokem, nebo infekcí
  • Zákaz masáže míst, která byla postižena rakovinou
  • Pití extra tekutin (doporučuje se vypít 2-4 sklenice vody po masáži)
  • Že masáž by neměla bolet a kůže by neměla být zarudlá
  • Že se při masáži nepoužívají žádné oleje, nebo mléka

Také nezapomínejte na to, že před masáží musíte správně aktivovat lymfatický systém. Začněte takzvaným lymfatickým dýcháním. To se dělá tak, že si dáte ruce na žebra a začnete pomalu dýchat do břicha. Poté pomalu vypouštějte vzduch ústy. Mezi jednotlivými nádechy odpočívejte. Opakujte pětkrát.

Následně umístěte ukazováček a prostředníček obou rukou na krk, těsně pod ušní lalůčky. Poté natáhněte kůži jemným posunutím dolů směrem k ramenům a potom uvolněte. Opakujte pětkrát. Poté pohybujte rukama dolů, dokud nepromasírujete celý krk. Následně položte dlaň každé ruky na obě strany krku pod uši. Poté pomalu pohybujte rukama dolů a dozadu.

Dále pokračujte tak, že dáte dlaně na zadní stranu krku, blízko linie vlasů. Jemně posuňte ruce dolů po krku směrem k páteři. Také nezapomeňte připravit oblast v podpaží a pod koleny. Vzhledem k náročnosti je ideální, aby vám s tímto typem masáže vždycky někdo pomáhal.

Co dalšího byste měli vědět

Pokud s lymfodrenáží teprve začínáte, dělejte si ji jednou měsíčně. Postupně se dopracujete k tomu, že si ji budete dělat jednou týdně. V některých případech se může lymfodrenáž dělat i dvakrát denně, například ve chvíli, kdy je součástí masáže obličeje. V tom případě ji můžete provádět ráno a večer.

Zkoušeli jste někdy lymfodrenáž? Pokud ano, pomohla vám vyřešit nějaký konkrétní problém?

Zdroje informací

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324518 – Vše o lymfodrenáži (anglicky)

https://www.healthline.com/health/how-to-perform-lymphatic-drainage-massage – Jak provádět lymfodrenáž (anglicky)